FAQ

KÖPINFORMATION

1

Varför finns inte min storlek, produkt eller färg?

Vi arbetar ständigt med att utvärdera och utveckla sortimentet både vad gäller storlekar, produktutbud och färger för att säkerställa att det är lättsålt för våra säljande grupper.

SORTIMENTSTRATEGI

Ett lättsålt sortiment leder till en stor förtjänst. I denna utvärdering tittar vi främst på försäljningsvolymer, men lyssnar naturligtvis också på synpunkter från våra kunder. Det är denna utvärdering som ligger till grund för vilka storlekar, produkter och färger vi ska ha i vårt sortiment.

2

Vilken storlek ska jag välja?

Funderar du på att köpa någon av våra produkter men vet inte riktigt vilken storlek du ska välja? Fram med måttbandet och jämför med vår storleksguide.

3

Kan jag ändra min beställning?

Så länge vi inte har plockat och packat din beställning kan det gå att ändra din beställning.

De justeringar vi KAN göra på din beställning är:

- Ångra ett köp, dvs ta bort din order.

- Byta produkt mot en annan inom samma prisklass,

Det justeringar vi INTE KAN göra på din beställning är:

- Lägga till eller ta bort en produkt.

Mejla oss ditt ordernummer så ser vi om det är möjligt att göra din önskade ändring.

FRAKT OCH LEVERANS

1

Vad händer om jag inte hämtar ut mitt paket?

Paketet ligger kvar hos ombudet i 7 dagar från första aviseringen. Därefter går paketet i retur till oss.

Vid outlösta paket kan du komma att debiteras för returfraktkostnaden.

För paket där du valt att hämta direkt vid vårt lager ligger ditt paket kvar för utlämning i 14 dagar.

2

Hur mycket kostar frakten?

Väljer du att göra ett Direktköp (beställa och betala online) och få din beställning levererad direkt hem är fraktkostnaden från 59 kr. Vid köp av över SEK800 levererar vi fraktfritt.

3

Hur lång är leveranstiden?

Handlar du och betalar online med leverans direkt till dig är leveranstiden 1-2 veckor.

ÅNGERRÄTT, BYTE OCH REKLAMATION

1

Ångerrätt och retur

När du handlar våra produkter gäller distansavtalslagen. Det betyder att du kan ångra ditt köp inom 14 dagar från det att du mottagit varan.

För alla returer gäller att varan skall vara i oanvänt skick. Vid retur rekommenderar vi att du skickar eller återlämnar varan väl emballerad och gärna i originalkartong.

FÖR DIG SOM GJORT ETT DIREKTKÖP MED LEVERANS HEM

1. Använd returlänken som finns i din orderbekräftelse för att registrera din retur.

2. Välj vilken eller vilka varor som skall returneras samt vilket utlämningsställe du vill lämna in paketet på.

3. Skriv ut fraktsedel och klistra på paketet. (Fraktsedeln är förbetald)

4. Återbetalning sker så fort som möjligt, dock senast 14 dagar från det att vi mottagit din returregistrering.

5. Vid återbetalning drar vi av 35 kr från ditt erlagda belopp i returhanteringskostnad. Vi kommer betala tillbaka till samma kort som du betalat oss med.

2

Byte av produkt

Har du köpt fel produkt eller bara vill byta till en annan kan du göra detta kostnadsfritt inom 30 dagar från det att du mottog varan. Varan skall alltid returneras oanvänd i oskadat skick.

SÅ HÄR GÅR DET TILL

1. Registrera ditt byte via vårt Bytesformulär. Observera att du endast kan byta till en vara med samma pris. (Vid byte mellan prisklasser behöver en retur göras via returlänken i din orderbekräftelse, pengarna återbetalas och sedan får du göra ett nytt köp.)

2. När ditt byte är registrerat får du möjlighet att skriva ut en fraktsedel.

3. Paketera din vara och lämna till ditt valda ombud.

4. Inom tre dagar efter att vi mottagit din bytesprodukt skickar vi en ny produkt till dig (under helger och semester kan det ta lite längre tid).

3

Reklamera

Om du fått en skadad eller felaktig vara skall detta meddelas till oss så snart som möjligt efter att du mottagit varan. Du registrerar själv din reklamation i vårt reklamationsformulär.

För produkter ur Be Kinds sortiment gäller ett års garanti. Garantin gäller vid normal användning och förutsätter att varan är hanterad enligt våra tvätt och skötselråd.

SÅ HÄR GÅR DET TILL

1. Registrera din reklamation i vårt Reklamationsformulär.

2. Bifoga bilder på den vara du önskar reklamera.

3. När vi tagit emot och registrerat din reklamation görs en bedömning huruvida vi behöver få in din vara för att titta närmare på den. I dessa fall blir du kontaktad via mejl där du ombeds välja utlämningsställe. Därefter får du möjlighet att skriva ut en fraktsedel.

4. För godkända reklamationer skickar vi en ny produkt till dig inom 1 - 2 veckor av godkännandet.

5. Du kan alltid följa ditt ärende genom att klicka på länken du får i ditt bekräftelsemejl.

SKÖTSELRÅD

1

Tvätt och skötselråd

Genom att tvätta dina kläder rätt förlänger du inte bara livslängden på dina plagg utan bidrar också till en mer hållbar miljö. Följer du våra tvätt och skötselråd lämnar vi dessutom alltid ett års garanti.

GENERELLA TVÄTT OCH SKÖTSELRÅD

1. Tänk på att alltid tvätta plagg med liknande färger tillsammans. Ljusa för sig och färgade för sig. Ett plagg som består av både mörka och ljusa färger ska om inget annat anges sorteras efter den dominerande färgen på plagget.

2. För att inte skada andra plagg i tvätten, stäng eventuella dragkedjor och knäpp kardborreband då detta kan orsaka maskor i tyget.

3. Plagg med tryck skall vändas ut och in för att minska slitage på trycket.

4. Sportplagg ska aldrig tvättas med sköljmedel då detta kan ta bort funktionen i funktionsplaggen. Det finns också risk för att dålig lukt kan uppstå.

5. Noppor i plagg uppstår av friktion. Att vända plagg ut och in före tvätt förhindrar att noppor bildas.

6. Blanda inte hårda och mjuka plagg. Frottéhanddukar som luddar av eller är sträva ska exempelvis inte tvättas med plagg som noppar sig. Luddet fastnar i utstickande fibrer på plagget och får det att trassla ihop sig till en noppa.

7. Dra aldrig av en noppa, klipp istället. När du drar slits fler fibrer av och snart blir det en ny noppa.

8. Köp alltid rätt storlek på plagget. För liten storlek ökar risken för förslitning i sömmar och resårer som kan brista av för hög påfrestning.

2

Tvätta hållbart och miljövänligt

För en mer hållbar textilkonsumtion behöver vi förlänga livslängden på våra plagg. Idag använder vi i genomsnitt ett plagg i två år och tre månader1. Kan vi förlänga den tiden med endast tre månader minskar vi både klimatpåverkan, vattenförbrukningen och avfallsmängden betydligt.

Livslängden förlänger vi bäst genom att ge våra plagg lite extra vård och kärlek och genom att behandla dem rätt både före och efter tvätt och inte minst genom att vara rädda om dem.

INTRESSANTA FAKTA

- Vi slänger uppskattningsvis 72 000 ton textilier i våra hushållssopor per år, vilket motsvarar cirka 7,5 kg per person och år2.

- Vi lämnar in ungefär 26 000 ton textiler till välgörenhetsorganisationer varje år, vilket motsvarar 3 kg per person och år2.

- Det totala nettoinflödet (import minus export) av nya textiler uppgick till 13,7 kg per person under 2019, en ökning med 3 kg per person sedan år 20003.

HUR KAN DU BIDRA?

- Tvätta mer sällan.
Behöver dina plagg verkligen tvättas eller räcker det att vädra dem? Har du fått en fläck kanske du kan ta bort fläcken för hand istället för att tvätta hela plagget. Genom att minska antalet tvättar spar du både på miljön och minskar slitage på dina kläder. Bra för dig - bra för miljön!

- Fyll tvättmaskinen. Tvätta inte halvtomma maskiner, det förbrukar onödigt mycket vatten och energi. Fyll maskinen men packa den inte onödigt hårt, det ger extra slitage på maskinen. Behöver du tvätta en mindre mängd kläder, fundera på om du kan välja ett snabbprogram istället.

- Sänk temperaturen. Tvättråden är en guidning i vad plagget tål utan att kvalitén påverkas men du behöver inte följa dem slaviskt. Genom att sänka temperaturen från 60 till 40 grader kan du halvera energiåtgången4. Förtvätt behöver du bara använda vid hårt smutsad tvätt.

- Välj rätt tvättmedel. Använd miljömärkta tvättmedel och överdosera inte. Tvätten blir inte renare med mer tvättmedel. Undvik sköljmedel om du kan - det innehåller miljöfarliga ämnen som är svåra för naturen och bryta ned. Du spar dessutom transporter, förpackningar och pengar genom att avstå sköljmedel.

- Lufttorka tvätten. Om du avstår torktumling och låter din tvätt lufttorka spar du både energi och minskar slitaget på dina kläder. Hänger du upp din tvätt så snart tvättprogrammet är slut kan du i många fall undvika skrynklig tvätt och kan troligtvis även minska på strykningen.

1 "Länge leve kläderna" - Naturvårdsverket: https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/pm_lange_leve_kladerna.pdf

2 "Fakta om textilavfall" - Naturvårdsverket: https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Mark/Avfall/Textilavfall/

3 "Textilkonsumtion i Sverige" - Naturvårdsverket: http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Textil/

4 "Tvätta rätt" - Sveriges Natur: https://www.sverigesnatur.org/gron-guide/tvatta-ratt-sex-steg-till-en-miljosmartare-tvatt/

3

Fläckborttagning

Ibland är olyckan framme och fläckar uppstår. Här är några tips på hur du kan behandla de vanligaste fläckarna.

Innan du börjar - ta för vana att prova färghärdigheten på ett dolt ställe för att vara säker på att plagget inte tar skada.

- Blod
Blötlägg i kallt saltvatten. Om du inte har möjlighet att blötlägga, strö salt på fläcken och låt verka. Om detta inte hjälper, prova att behandla med vanlig tvål.

- Bläck och tusch
Stryk citronsyralösning på fläcken – beräkna en halv tesked citronsyra per deciliter vatten. T-röd kan också hjälpa. Tänk på att T-röd och citronsyra kan bleka plagget.

- Choklad
Behandla med såpa eller mjölk och skölj i kallt vatten. Äldre fläckar kan förbehandlas med citronsaft för effektivare fläckborttagning.

- Fett
Strö potatismjöl på fläcken, låt verka över natten och borsta bort mjölet. Är fläcken kvar, prova att behandla fläcken med tvål och varmt vatten.

- Frukt och bär
Skölj genast fläcken i kallt vatten. Om fläcken inte går bort, behandla med citronsyralösning. Tänk på att citronsyra kan bleka plagget.

- Gräs
Prova att ta bort fläcken med alkohol eller T-röd. Du kan även prova att gnida in fläcken med glycerol före tvätt.

- Kaffe
Skölj fläcken direkt i kallt vatten. Har fläcken torkat in? Använd ljummet vatten för färgade plagg och kokhett för vita plagg.

- Läppstift
Blötlägg i vatten före behandling. Gnid in med diskmedel och ta bort eventuella rester med T-röd.

- Läsk
Skölj fläcken i kallt vatten. Strö salt på den blöta fläcken och låt verka och tvätta sedan enligt tvättråd.

- Matolja
Blöt fläcken och behandla med diskmedel.

- Mögel
Lägg plagget i filmjölk ett dygn och tvätta sedan enligt tvättråd.

- Nagellack
Badda fläcken med aceton. OBS! Detta gäller inte plagg av acetat, då acetatfibrer kan lösas upp vid behandling med aceton.

- Olja
Mjuka upp fläcken med vatten och gnid in diskmedel. Låt verka några timmar före tvätt.

- Rost
Lös citronsyra i vatten och applicera på fläcken. Täck med en trasa och låt verka. Upprepa tills fläcken har gått bort.

- Smink
Tvätta med ljummet vatten, alternativt badda fläcken med diskmedel.

- Soja
Skölj plagget i varmt vatten och låt fläcken lösas upp. Byt vatten ofta.

- Stearin
Lägg plagget i frysen och låt stelna. Ta ut plagget och bryt loss så mycket stearin som möjligt. Placera hushållspapper eller kaffefilter på båda sidorna av stearinresterna och stryk med strykjärn över papperet, varpå stearinet smälter in i papperet i stället för tyget. Har en fettfläck uppstått, behandla enligt anvisning för fettfläckar (se punkten om fett ovan).

- Svett
Behandla fläcken med glycerol före tvätt.

- Te
Kallt vatten tar bort färska fläckar. Intorkade fläckar kan lösas i kokhett vatten eller mjölk.

- Tomatsås
Skölj omedelbart med kallt vatten och blötlägg sedan fläcken i glycerol.

- Vin
Vid rödvinsfläck, strö genast på salt eller potatismjöl. Låt verka och skölj med vatten. Vitt vin tas bort med kallt vatten eller kokande mjölk.